Home

Specialisaties
   Manuele therapie
   Mc Kenzie
   Spierkettingen
   Pelvische reëducatie
   Pre - en postnatale begeleiding
   Babymassage
   Manuele lymfedrainage

Contact
Nieuwsbrief

 

Mc Kenzie Therapie

De hedendaagse geneeskunde laat een aanzienlijk verschil zien tussen rugklachten in de westerse wereld en in ontwikkelingslanden. Het is opmerkelijk dat artsen, werkzaam in ziekenhuizen en andere instellingen in ontwikkelingslanden, vertellen dat daar nauwelijks chronische rug- en nekklachten, al dan niet gepaard gaande met been- of armpijn, veroorzaakt door de tussenwervelschijf, voorkomen. In onze samenleving echter blijft rugpijn de meest voorkomende aandoening van het bewegingsapparaat.

Het Mc kenzieconcept, gesteund door wetenschappelijk onderzoek, bewijst dat een actief behandelbeleid meer mogelijkheden tot genezing biedt.
In tegenstelling tot oefenprogramma's die op spierversterking gericht zijn, hebben de Mc Kenzie oefeningen tot doel structuur en stofwisseling van de weke delen, inclusief die van de tussenwervelschijf, te verbeteren. Het voordeel van deze behandelmethode is dat je de oefeningen gemakkelijk zelf kunt doen door enkele richtlijnen te volgen. Men heeft weinig tot geen hulpmiddelen nodig.

Robin Mc Kenzie ontwikkelde in de jaren zestig zijn eigen onderzoeks- en behandelmethoden en sindsdien wordt hij internationaal erkend als autoriteit op het gebied van lage rugklachten.
Zowel voor diagnose als therapie gebruikt Mc Kenzie geen pathologisch-anatomisch model maar een ander classificatie model, gebaseerd op de symptomatologie van de patiënt. De therapeut onderzoekt welke mechanische factoren van invloed zijn op het klachtenpatroon van de patient en stelt daarna vast welke oefeningen en adviezen voor het dagelijks leven van de patient kunnen gegeven worden. Doel van deze benaderingswijze is de patient onafhankelijk van therapie en therapeut te maken en de kans op recidieven aanzienlijk te verkleinen.

U kunt de officiële Mc Kenzie site bezoeken via http://www.mckenzie.nl